موسسه پژوهشی ماد دانش پژوهان 19994
تضمین تعهد و پشتیبانی مستمر
مرکز جامع خدمات گسترده پژوهشی دانشگاهی
1- تعریف علم آمار: علم آمار به مجموعه روش های علمی اطلاق می شود که برای جمع آوری اطلاعات اولیه، مرتب و خلاصه کردن، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات اولیه و تفسیر آن ها به کار می رود.
2- تعریف جامعه آماری: هر مجموعه ای از اشیاء یا افرادی که لااقل دارای یک صفت مشترک باشد را جامعه آماری می گویند. هر یک از اشیاء یک جامعه آماری را یک فرد جامعه می نامیم. مجموع اشیاء یک جامعه را حجم جامعه می نامیم.
3- تعریف متغیر: صفاتی از هریک از افراد جامعه آماری که از یک فرد به فرد دیگر تغییر می کنند متغیر می باشند. متغیرها به دو دسته تقسیم می شوند:
3-1- متغیر کیفی: متغیرهایی هستند که واحد ندارند و قابل شمارش و یا اندازه گیری نیستند ولی می توان آن ها را طبقه بندی کرد. مانند جنس، شغل و نوع بیماری. متغیر های کیفی نیز دو قسم هستند:
3-2- متغیر اسمی: متغیرهای کیفی که قابل مقایسه با همدیگر نیستند مانند رنگ چشم که مثلا مشکی یا میشی نمی توان گفت که مشکی از میشی بهتر است.
3-3- متغیر ترتیبی: متغیرهای کیفی که شدت و ضعف را نشان می دهند یعنی ترتیب بین اعداد رعایت شده است.
3-4- متغیر های کمی: متغیرهایی هستند که قابل اندازه گیری یا شمارش و یا قابل مقایسه و سنجش هستند. این متغیرها نیر بر دو قسم هستند:
3-4-1- متغیرهای کمی گسسته: متغیرهای قابل شمارش هستند که بین مقادیر قابل تصور از آن فاصله وجود داشته باشد. مانند تعداد افراد خانوار
3-4-2- متغیرهای کمی پیوسته: متغیرهای کمی هستند که مقادیر خودشان را از اعداد حقیقی می گیرند یعنی فاصله ای بین هیچ یک از دو مقدار قابل تصور از متغیر وجود ندارد. مانند قد و وزن یا طول.
4- بررسی آماری: بررسی ای است که موضوع مورد مطالعه را به یک جامعه مربوط می کند و در آن جامعه افراد را مورد مطالعه قرار می دهد. بررسی های آماری شامل سه مرحله است.
۱) مشاهده ۲) گروه بندی تهیه جداول و رسم نمودارها ۳) محاسبه شاخص ها مشخص کننده ها و تجزیه و تحلیل آن ها
5- آمار گیری: در مطالعات آماری که اطلاعات آماری را نتوان از ثبت جاری به دست آورد، از طریق آمارگیری استفاده می کنیم. مشاهدات به طور کلی خود بر دو نوع هستند:
5-1- سراسری: کلیه افراد جامعه را مورد مطالعه قرار می دهیم و معمولا این نوع مشاهدات را سرشماری می نامیم و اصولا سرشماری خاص انسان است. ولی امروز در تمام زمینه ها به کار می رود.
5-2- غير سراسری: مشاهداتی هستند که در تمام افراد جامعه مورد مطالعه قرار نمی گیرند و خود به چند دسته تقسیم می شوند:
5-2-1- آمار گیری نمونه ای: در زیر چند روش نمونه گیری به طور فهرست وار اشاره می گردد.
5-2-1-1- نمونه گیری تصادفی: یکی از دقیق ترین روش های آمار گیری است که افراد مورد مطالعه به طور تصادفی و بر طبق قانون احتمالات انتخاب می شوند. به طوری که این جامعه نمونه نماینده جامعه اصلی باشد. هر نمونه که با یک شانس معلوم انتخاب شده باشد نمونه تصادفی نامیده می شود. اگر روند انتخاب نمونه طوی باشد که شانس انتخاب برای هر نمونه ممکن (با حجم ثابت از همان جامعه) برابر باشد آن را نمونه تصادفی ساده می نامیم ولی اگر شانس انتخاب هر یک از اعضای نمونه برابر نباشد آن را نمونه تصادفی ای با احتمال متغیر می نامیم نمونه برداری تصادفی ساده ای را می توان به روش با جای گذاری و یا بدون جای گذاری انجام داد.
5-2-1-2- نمونه گیری خوشه ای: یک نمونه گیری تصادفی ساده است که به جای یک فرد گروه هایی از افراد جامعه به عنوان واحد انتخابی در نظر گرفته می شوند و آن را می توان با جای گذاری و یا بدون جای گذاری اجرا کرد.
5-2-1-3- نمونه گیری تصادفی طبقه ای: فرض کنید جامعه را به k طبقه متساوی الحجم تقسیم کنیم و بخواهیم از جامعه یک نمونه n تایی انتخاب کنیم. می توان از هر یک از طبقات یک نمونه به اندازه انتخاب کرد. حال اگر طبقه ها هم حجم نباشد، نسبت نمونه ی متشابه نمی شود. یعنی متغیر می باشد. در این صورت آن را نمونه گیری تصادفی با احتمال متغیر می نامیم.
5-2-2- آمار گیری با روش توده اصلی: در این روش تمام افراد جامعه را مورد مطالعه قرار نمی دهیم. بلکه جزئی از جامعه که سهم همه موضوع مورد مطالعه را در بردارند را مورد توجه قرار می دهیم.
5-2-3- آمارگیری با روش یکه نگاری: در این روش به جای آن که تمام واحدهای یک جامعه را مطالعه کنیم و یا تعدادی را بر اساس روش های تصادفی انتخاب کنیم فقط یک واحد جامعه را مطالعه می کنیم و در آن واحد به جزئیات می پردازیم که البته در جای خود با ارزش است ولی از لحاظ تعمیم به کل جامعه بی ارزش می باشد.
5-2-4- آمار گیری با روش مکاتبه: در این روش ما یک پرسش نامه تنظیم می کنیم و آن را برای افراد جامعه می فرستیم و جواب های رسیده را مطالعه می کنیم.
6- آمار استنباطی و آمار توصیفی
در یک پژوهش جهت بررسی و توصیف ویژگی های عمومی پاسخ دهندگان از روش های موجود در آمار توصیفی مانند جداول توزیع فراوانی، در صد فراوانی، درصد فراوانی تجمعی و میانگین استفاده می گردد. بنابراین هدف آمار توصیفی یا descriptive محاسبه پارامترهای جامعه با استفاده از سرشماری تمامی عناصر جامعه است.
در آمار استنباطی یا inferential پژوهشگر با استفاده مقادیر نمونه آماره ها را محاسبه کرده و سپس با کمک تخمین و یا آزمون فرض آماری، آماره ها را به پارامترهای جامعه تعمیم می دهد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آمار استنباطی استفاده می شود.
پارامتر شاخص بدست آمده از جامعه آماری با استفاده از سرشماری است و شاخص بدست آمده از یک نمونه n تایی از جامعه آماره نامیده می شود. برای مثال میانگین جامعه یا µ یک پارامتر مهم جامعه است. چون میانگین جامعه همیشه در دسترس نیست به همین خاطر از میانگین نمونه یا که آماره برآورد کننده پارامتر µ است در بسیاری موارد استفاده می شود.
7- آزمون آماری و تخمین آماری
در یک مقاله پژوهشی یا یک پایان نامه باید سوال پژوهش یا فرضیه پژوهش مطرح شود. اگر تحقیق از نوع سوالی و صرفا حاوی پرسش درباره پارامتر باشد، برای پاسخ به سوالات از تخمین آماری استفاده می شود و اگر حاوی فرضیه ها بوده و از مرحله سوال گذر کرده باشد، آزمون فرضیه ها و فنون آماری آن به کار می رود.
هر نوع تخمین یا آزمون فرض آماری با تعیین صحیح آماره پژوهش شروع می شود. سپس باید توزیع آماره مشخص شود. براساس توزیع آماره آزمون با استفاده از داده های به دست آمده از نمونه محاسبه شده آماره آزمون محاسبه می شود. سپس مقدار بحرانی با توجه به سطح خطا و نوع توزیع از جداول مندرج در پیوست های کتاب آماری محاسبه می شود. در نهایت با مقایسه آماره محاسبه شده و مقدار بحرانی سوال یا فرضیه تحقیق بررسی و نتایج تحلیل می شود. در ادامه این بحث مو شکافی می شود.
8- آزمون های آماری پارامتریک و ناپارامتریک
آمار پارامتریک مستلزم پیش فرض هایی در مورد جامعه ای که از آن نمونه گیری صورت گرفته می باشد. به عنوان مهم ترین پیش فرض در آمار پارامتریک فرض می شود که توزیع جامعه نرمال است اما آمار ناپارامتریک مستلزم هیچ گونه فرضی در مورد توزیع نیست. به همین خاطر بسیاری از تحقیقات علوم انسانی که با مقیاس های کیفی سنجیده شده و فاقد توزیع (Free of distribution) هستند از شاخص های آمارا ناپارامتریک استفاده می کنند.
فنون آمار پارامتریک شدیداً تحت تاثیر مقیاس سنجش متغیرها و توزیع آماری جامعه است. اگر متغیرها از نوع اسمی و ترتیبی بوده حتما از روش های ناپارامتریک استفاده می شود. اگر متغیرها از نوع فاصله ای و نسبی باشند در صورتی که فرض شود توزیع آماری جامعه نرمال یا بهنجار است از روش های پارامتریک استفاده می شود در غیر این صورت از روش های ناپارامتریک استفاده می شود.
8-1- خلاصه آزمون های پارامتریک
آزمون t تک نمونه: برای آزمون فرض پیرامون میانگین یک جامعه استفاده می شود. در بیشتر پژوهش هایی که با مقیاس لیکرت انجام می شوند جهت بررسی فرضیه های پژوهش و تحلیل سوال های تخصصی مربوط به آن ها از این آزمون استفاده می شود.
آزمون t وابسته: برای آزمون فرض پیرامون دو میانگین از یک جامعه استفاده می شود. برای مثال اختلاف میانگین رضایت کارکنان یک سازمان قبل و بعد از تغییر مدیریت یا زمانی که نمرات یک کلاس با پیش آزمون و پس آزمون سنجش می شود.
آزمون t دو نمونه مستقل: جهت مقایسه میانگین دو جامعه استفاده می شود. در آزمون t برای دو نمونه مستقل فرض می شود واریانس دو جامعه برابر است. برای نمونه به منظور بررسی معنی دار بودن تفاوت میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت در خصوص هر یک از فرضیه های پژوهش استفاده می شود.
آزمون t ولچ: این آزمون نیز مانند آزمون t دو نمونه جهت مقایسه میانگین دو جامعه استفاده می شود. در آزمون t ولچ فرض می شود واریانس دو جامعه برابر نیست. برای نمونه به منظور بررسی معنی دار بودن تفاوت میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت در خصوص هر یک از فرضیه های پژوهش استفاده می شود.
آزمون t هتلینگ: برای مقایسه چند میانگین از دو جامعه استفاده می شود. یعنی دو جامعه براساس میانگین چندین صفت مقایسه شوند.
تحلیل واریانس (ANOVA): از این آزمون به منظور بررسی اختلاف میانگین چند جامعه آماری استفاده می شود. برای نمونه جهت بررسی معنی دار بودن تفاوت میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان بر اساس سن یا تحصیلات در خصوص هر یک از فرضیه های پژوهش استفاده می شود.
تحلیل واریانس چند عاملی (MANOVA): از این آزمون به منظور بررسی اختلاف چند میانگین از چند جامعه آماری استفاده می شود.
تحلیل کوواریانس چند عاملی (MANCOVA): چنانچه در MANOVA بخواهیم اثر یک یا چند متغیر کمکی را حذف کنیم استفاده می شود.
8-2- خلاصه آزمون های ناپارامتریک
آزمون علامت تک نمونه: برای آزمون فرض پیرامون میانگین یک جامعه استفاده می شود.
آزمون علامت زوجی: برای آزمون فرض پیرامون دو میانگین از یک جامعه استفاده می شود.
ویلکاکسون: همان آزمون علامت زوجی است که در آن اختلاف نسبی تفاوت از میانگین لحاظ می شود.
من-ویتنی: به آزمون U نیز موسوم است و جهت مقایسه میانگین دو جامعه استفاده می شود.
کروسکال-والیس: از این آزمون به منظور بررسی اختلاف میانگین چند جامعه آماری استفاده می شود. به آزمون H نیز موسوم است و تعمیم آزمون U مان-ویتنی می باشد. آزمون کروسکال-والیس معادل روش پارامتریک آنالیز واریانس تک عاملی است.
فریدمن: این آزمون معادل روش پارامتریک آنالیز واریانس دو عاملی است که در آن k تیمار به صورت تصادفی به n بلوک تخصیص داده شده اند.
کولموگروف-اسمیرنف: نوعی آزمون نیکویی برازش برای مقایسه یک توزیع نظری با توزیع مشاهده شده است.
آزمون تقارن توزیع: در این آزمون شکل توزیع مورد سوال قرار می گیرد. فرض به دلیل آن است که توزیع متقارن نیست.
آزمون میانه: جهت مقایسه میانه دو جامعه استفاده می شود و برای k جامعه نیز قابل تعمیم است.
مک نمار: برای بررسی مشاهدات زوجی درباره متغیرهای دو ارزشی استفاده می شود.
آزمون Q کوکران: تعمیم آزمون مک نمار در k نمونه وابسته است.
ضریب همبستگی اسپیرمن: برای محاسبه همبستگی دو مجموعه داده که به صورت ترتیبی قرار دارند استفاده می شود.
شماره ثابت
02188524117-8
02144268545
: تلگرام - واتساپ - اسکایپ - ایمو - بله و پیام
09102340118
Email : info@118daneshgah.com
https://www.118daneshgah.com
:: برچسبها:
نگارش پایان نامه ارشد ,
نگارش پایان نامه ,
نگارش مقاله isi ,
انجام پایان نامه ,
انجام پروژه های دانشجویی ,
انجام پروژه کامسول ,
انجام پروژه های دانشجویی پایتون ,
انجام پروژه های ماشین لرنینگ ,
پایان نامه کارشناسی ارشد ,
پایان نامه ارشد ,
پایان نامه کارشناسی ,
پایان نامه به انگلیسی ,
پایان نامه ,
تز دکترا ,
تز دکتری به انگلیسی ,
تز دانشگاه تبریز ,
رساله دکتری ,
رساله دکتری به انگلیسی ,
رساله دکتری دانشگاه آزادپ ,
پروپوزال نویسی ,
پروپوزال آماده ,
تدوین پروپوزال ,
تدوین پروژه ,
پایان نامه حسابداری ,
پایان نامه حقوق ,
پایان نامه حسابداری ارشد ,
پایان نامه حقوق خصوصی ,
پایان نامه حقوق جزا ,
پایان نامه حقوق تجارت بین الملل ,
پایان نامه بازار یابی ,
پایان نامه برق قدرت ,
پایان نامه به زبان انگلیسی ,
پروپوزال نمونه ,
پروپوزال کاری ,
پروپوزال به انگلیسی ,
پروپوزال پایان نامه ,
پروپوزال دکتری ,
پروپوزال علوم و تحقیقات ,
پروپوزال ارشد ,
پروپوزال ارشد معماری ,
پروپوزال ارشد دانشگاه آزاد ,
پروپوزال ارشد دانشگاه ازاد ,
پروپوزال ارشد چیست ,
پروپوزال ارشد پیام نور ,
پروپوزال ارشد دانشگاه تهران ,
پروپوزال ارشد حقوق خصوصی ,
پروپوزال ارشد حقوق جزا ,
پروپوزال ارشد تبدیل انرژی ,
پروپوزال ارشد روانشناسی عمومی ,
نگارش پروپوزال دکتری ,
نگارش پروپوزال ,
نگارش پروژه ,
نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد ,
پروپوزال کارشناسی ارشد ,
پروپوزال کارشناسی معماری ,
پروپوزال کارشناسی ارشد دانشگاه ازاد ,
پروپوزال کارشناسی روانشناسی ,
مقاله به انگلیسی ,
مقاله isi ,
مقاله نویسی ,
مقاله مروری ,
مقاله فارسی ,
نگارش مقاله علمی پژوهشی ,
نگارش مقاله isi ,
نگارش مقاله مروری ,
نگارش مقاله انگلیسی ,
نگارش مقاله علمی ,
نگارش مقاله کنفرانسی ,
نگارش مقاله پزشکی ,
نگارش مقاله فوری ,
رساله دکتری مدیریت دولتی ,
رساله دکتری روانشناسی ,
پروپوزال دکتری معماری ,
پروپوزال دکتری برای اپلای ,
,
پروپوزال دکتری دانشگاه تهران پروپوزال دکتری نمونه ,
پروپوزال دکتری تربیت مدرس ,
پروپوزال دکتری ادبیات فارسی ,
پروپوزال دکتری مدیریت موزشی ,
تدوین مقاله علمی پژوهشی ,
تدوین مقاله isi ,
,
:: بازدید از این مطلب : 194
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0